zondag 18 september 2016

Al even geleden: Lissabon

De oplettende lezer heeft het vast opgemerkt - er was nog helemaal geen blog over Lissabon. Inmiddels is dat ook alweer wat achterhaald, want we zijn er alweer twee weken weg. Dus ik houd het een beetje kort. De foto's zeggen de rest.

We kozen ervoor om de haven aan te lopen die het verst landinwaarts lag, bij Parque das Nações, oftewel de wijk die gebouwd is rondom het gebied waar in 1998 de Expo plaatsvond. Hadden we geweten dat we het hele stuk op de rivier de Taag met dikke stroom tegen moesten varen, waardoor we nog uren bezig waren, dan hadden we wellicht een andere keuze gemaakt, maar eigenlijk was dit een hele leuke tocht: we zagen de hele stad vanaf het water. En Parque das Nações beviel ons ook prima, een ruim opgezette wijk, een groot winkelcentrum op loopafstand, het grootste Oceanarium van Europa naast de haven, goede metroverbindingen met de stad, én een speeltuin. Een prima plek om een aantal dagen te blijven!

Ponte 25 de Abril (alweer eentje van Eiffel) en de toren van Belém

Langs de oever van de Taag

De brug, nog een keer.

Het lijkt of het nét past, maar het past riant. Het verkeer dat op de brug rijdt maakt een ontzettende herrie, en toen we eronder door voeren begrepen we waarom: de brug is echt volledig van staal. Geen asfalt, je kijkt zo tegen de onderkanten van de auto's aan.

Praça do Comércio

Het recht van de grootste en de sterkste: wij kwamen op zeil aanvaren, en dan heb je echt op alles en iedereen voorrang. Maar voorrang neem je niet, die krijg je. Of niet. Dit cruiseschip moest en zou om 17u vertrekken, de casinokassa's moesten weer rinkelen natuurlijk. Dus ze gooiden lekker plomp de trossen los. Wat ze precies gingen doen was niet helemaal duidelijk, dus we riepen ze op via de marifoon. "What are your intentions?" "keep clear of us, we are manouvering". Tja. Dan kies je toch eieren voor je geld, dus motor aan, genua ingerold, en op veilige afstand om 't bootje heengevaren...

Overal water in Parque das Nações.

Kikkervisjes in de waterontdekspeeltuin bij het Oceanarium.

Pijlstaartrog in het Oceanario.

Ontmoeting met een witte haai.


Het lijkt een gigantisch tentdoek, maar deze overkapping is geheel van beton gemaakt. Knappe constructie!

Parque das Nações: ruim en modern.

Grote boodschappen met de bolderkar.

Een geweldig leuke (maar niet heel goede) kinderkapper!
We namen de metro naar het centrum en stapten uit vlakbij Jardim da Estrela, een prachtig park (met schitterende speeltuin).

Vervolgens namen we tramlijn 28: het oude trammetje (een gewone lijndienst), die je langs alle bezienswaardigheden loodst. De reisgids had al gewaarschuwd dat het druk kon zijn, en dat was ook zo. Het idee is leuk, maar als je moet staan zie je dus geen klap :-)

Bij de uitstaphalte.

De jongens plukten druiven. De mevrouw rechts op de foto kon haast niet stoppen met lachen en aanwijzingen geven, ze snapte er maar niets van dat onze heren de nog niet echt rijpe, dus tamelijk zure druiven heerlijk vonden.

Castelo de Sao Jorge

Castelo de Sao Jorge
Pauw in de boom bij Castelo de Sao Jorge

Castelo de Sao Jorge
Uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge
Na een dag of drie deden we het riviertochtje nog eens dunnetjes over, maar dan in andere richting en wat slimmer getimed qua stroming, dus nu ging het met 8 a 9 knopen, in plaats van 3 a 4. Een prachtige tocht, zo tegen zonsondergang. Toen de zon net onder was, en de wind flink was gaan waaien, liepen we de haven aan de andere kant van Lissabon aan: Oeiras. The place to chill. We troffen de bemanningen van de Agaath, de Zahree en de Grutte Grize (zie de links naar hun blogs op onze pagina), die ons al alles konden vertellen over de broodjesservice (elke ochtend verse broodjes in de kuip) en het zwembad (met zout chloorwater, dat dan weer wel). Jasper vindt het geweldig om met Ties van de Grutte Grize op te trekken, een beetje zoals met zijn grote neef Tijn. Heerlijk ravotten, én van de 3,5m hoge duikplank!

Lisbon by sunset



Toren van Belém

De zon ging onder, en we waren in Oeiras.

Lekker zwemmen met de Grutte Grize
En toen... was het tijd om verder te gaan! En dat is het nu weer. Na 3,5 week in Portugal vertrekken we morgen naar een nieuw continent: Marokko! Een stukje Algarve (waarin we het gezellig hadden in Alvor en bezoek kregen in Albufeira) houden jullie nog tegoed!

1 opmerking:

  1. Leuk jullie belevenissen te lezen en goede reis naar Rabat. Wij zien jullie daar! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen