maandag 11 juli 2016

De kop is eraf

Met stralend weer vertrokken we gisteren uit de Roompot. We voelden ons vereerd dat zoveel vrienden en familie de moeite hadden genomen om het hele eind naar Zeeland te rijden om ons uit te zwaaien. Velen namen nog even een kijkje op de boot, lang niet iedereen had Tsuru al eens gezien. Leuk dat zij nu ook een beetje een beeld hebben bij ons varende huis. We hebben erg genoten van ons uitzwaai-ochtendje!

En toen was het tijd om te gaan! Twee uur voor laag water, om zoveel mogelijk profijt van de stroming te hebben. En dat lukte prima! We vertrokken met een stel verstekelingen aan boord: twee neefjes en een nichtje voeren met ons mee tot aan de sluis. Dat was erg gezellig! Daarna stonden we er met z'n viertjes voor.
Hobbelen en surfen
Het eerste stuk was weliswaar wat hobbelig motorzeilen, maar nog prima te doen. Lekker zonnetje erbij. Met een steeds sterkere wind, en stroming de andere kant op, werd het tripje echter steeds minder aangenaam. We besloten dit geploeter niet verder voort te zetten richting Belgische kust, en af te buiten naar Breskens. Vanaf dat moment ging het als de brandweer! We tikten al surfend over de golven soms ruim 10 knopen aan.


Het avontuur begint...
De motor was dus uit. Vanwege de harde wind en hoge golven besloten we de havenkom bij Breskens in te zeilen, en daar rustig de motor aan te zetten en de zeilen te strijken. Dat liep even anders: de motor deed het niet. Helemaal niks. F*CK! Op zeil aanleggen dan maar. Michel had dat wel eens gedaan, maar niet met Tsuru. Afijn. Lang verhaal kort, we maakten te weinig snelheid en de wind kreeg vat op de boot. Zachtjes dobberden we richting strekdam... Gelukkig kregen we snel hulp van een stel Belgen in een motorbootje, die ons richting steiger sleepten.

Losse bouten en schroeven
Zo'n niet functionerende motor, dat is natuurlijk niet wat je vaker mee wilt maken, dus we waren er nogal op gebrand om - ondanks de vermoeidheid na een intensieve dag - zo snel mogelijk te achterhalen wat de oorzaak was. Die bleek dodelijk eenvoudig gevonden: een losgetrilde bout die de draden van de dynamo en de accu met de motor verbond. Je begrijpt dat we ze hebben vastgezet met een dubbele bout. Just to be sure. En ook nog even de andere schroeven en bouten in de motor hebben nagelopen.

Het lijkt ons wel een beetje te achtervolgen, die losse schroeven en bouten: de buizen voor de bimini (zonnetent) misten er een paar, en zelfs het loopfietsje van Jasper miste een schroef waarmee het achterwiel vast zit. We hebben wat voorraad ingeslagen bij de plaatselijke watersportwinkel (maar het had ook zo de Gamma kunnen zijn), en hebben alvast geleerd dat we ze regelmatig even moeten nalopen.

Harde wind in Breskens
Gisteren hadden we al gezien dat het vandaag flink zou waaien, dus het plan was om in Breskens te blijven. 's Ochtends bleek dat een prima plan, er werd windkracht 8 voorspeld. En dat was stiekem best lekker, na alle hectiek van de afgelopen weken. Morgen lijkt het nog niet veel beter, weliswaar minder wind, maar nog steeds vanuit de verkeerde richting, dus we doen nog een dagje Breskens.

Verwaaid in Breskens
Jasper kijkt er al naar uit om het volgende land op onze kraskaart weg te mogen krassen!

1 opmerking: