zaterdag 23 juli 2016

Verse makreel

Er liggen 4 verse makrelen in onze koelkast. Zelf gevangen. Niet door ons, maar door de havenmeesters. Jasper en Julian moesten nog even uitrazen na een dagje op de boot. Na een gezamenlijk tripje met de bijboot naar Falmouth, waar we aan een mooring boei liggen, ging Michel dus alleen terug om eten te koken, terwijl ik de jongens nog wat liet rondrennen. We zagen, net als gisteravond in Fowey (wat je uitspreekt als Foy, zo is ons inmiddels geleerd), een geweldig schouwspel van springende visjes. De havenmeester vertelde ons dat deze visjes opgejaagd worden door makreel, en toen we goed keken zagen we er héél veel zwemmen. Morgen moesten we onze hengel maar meenemen.

Vliegende vissen in Fowey

Een kwartiertje later kwamen we terug, en waren meneer en mevrouw havenmeester aan het vissen. Ze haalden met een simpele worp zo 2 a 3 makrelen binnen. Zonder te overdrijven durf ik wel te zeggen dat het er binnen een kwartier zeker 20 a 30 waren. En dan te bedenken dat wij vandaag onze allereerste vispoging hadden gedaan op de boot. Onsuccesvol, dat hoef ik waarschijnlijk niet te vermelden. “That’s because they’re all here,” grapte de havenmeester nog.

Of wij er ook een paar wilden, voor bij de thee? Natuurlijk! (Hoewel, voor bij de thee…). En of ik er geen probleem mee had om ze zelf even van hun ingewanden te ontdoen? Ach nee hoor. Never done it before, maar eens moet de eerste keer zijn. En hup, daar gingen 4 nog levende makrelen in een plastic tasje. Oh dear. Ik had werkelijk geen idee wat ik nu moest, dus ik hield het tasje maar gewoon stevig vast. Het zou nog wel een kwartiertje duren voordat Michel weer kwam met de dinghy. Oh, whoeps, daar hadden ze zich alweer een weg naar buiten gewerkt. Het waren nu vier makrelen op de grond. Jasper vond het wel cool en hielp maar al te graag met oprapen. Julian hield zich wijselijk stil.

Ook uit het tweede plastic tasje worstelden ze zich weer naar buiten. Jasper kwam met het lumineuze idee om hun kieuwen dicht te drukken zodat ze geen lucht meer krijgen. (Zie je wel dat die leervraag op school “waarom hebben vissen kieuwen?” nog eens van pas zou komen?). Het werkte. Eindelijk dood.

Michel kwam ons ophalen, de vispasta stond klaar. Met tonijn uit blik en gerookte zalm uit de supermarkt. Vanavond kijken we maar eens een youtube-filmpje om te zien hoe je makreel fileert. Iemand nog een lekker recept?

1 opmerking: