dinsdag 6 september 2016

Vlog: van Porto naar Lissabon - Creatief met zeil

Vorige week voeren we van Porto naar Lissabon. Normaal gezien staat langs de Portugese kust de Nortada, een stevige wind uit het noorden. Dit jaar laat de Nortada zich een stuk minder vaak zien dan normaal, maar wij hadden een mooie noord-noordwest te pakken, lieten de weersvoorspellingen zien. Rond de 20 knopen, met uitschieters richting de 30, oftewel windkracht 5 a 6. Wanneer je scherp aan de wind vaart (de wind meer van voren) dan is dat best pittig, maar met zo'n voordewindse koers moet je eigenlijk je eigen snelheid ook nog van de windsnelheid aftrekken, dus dan is zo'n 20 knopen wind goed te doen.

Tot nu toe hebben we vrijwel alleen maar aan de wind (of uit de wind...) gevaren, maar straks met de oceaanoversteek zullen we ook grotendeels voor de wind varen. Deze tocht (die hobbeliger was dan ik vooraf had gedacht - niet zozeer door de wind als wel door de deining vanaf de oceaan) gaf ons de mogelijkheid om eens te oefenen met zeilvoeringen die hiervoor geschikt zijn.

We legden 187 mijl af in 34 uur, een dag, een nacht en nog een dag. De motor kon een heel groot deel van de tijd uit (een unicum, d'r staan tot nu toe veel motoruren op de teller) en we konden leuk freubelen met verschillende zeilvoeringen. Een impressie:


2 opmerkingen:

  1. Zit Michel wel vast tijdens al die capriolen op het voordek?!­čśŤ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Don't worry, hij zit altijd aangelijnd bij dit soort klusjes!

      Verwijderen